21 marca 2023

Dieta i styl życia

Dietetyka to nauka medyczna o żywieniu człowieka zdrowego i chorego.  Dieta jest to sposób żywienia, który wspiera leczenie wielu schorzeń i chorób  jak również styl życia. Wszystko kręci się wokół jedzenia. Stan naszego samopoczucia i zdrowie zależy od jedzenia. Złe nawyki, nieprawidłowa dieta mogą prowokować do zaburzeń w naszym ciele, nasilić dolegliwości oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób. Mądre żywienie będzie mieć wpływ na zdrowy styl życia, na prawidłowe funkcjonowanie naszego ciała, natomiast nieprawidłowe żywienie np. głodówka lub przejadanie się, zajadanie stresu będzie wpływać na pogorszenie naszego stanu zdrowia.

Ważnym elementem, który towarzyszy prawidłowemu żywieniu jest odpowiedni poziom aktywności fizycznej, ilość przyjmowanej wody oraz efektywny odpoczynek. Należy również zadbać o zdrowie psychiczne i zmniejszenie stresu. Dobry sen jest czynnikiem, który w odpowiednich proporcjach wpływa na prawidłowe utrzymanie masy ciała.

 

  1. Dieta – to jeden z ważniejszych elementów naszego życia. Jedzenie jest nam potrzebne by żyć, dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych, ale również powinno być przyjemnością  i radością. Odpowiednie nawyki żywieniowe wprowadzone w życie już od najmłodszych lat mogą działać profilaktycznie, dzięki czemu zmniejszamy ryzyko występowania chorób, schorzeń lub objawów (np. od około 8-12 roku życia zaczynają się tworzyć blaszki miażdżycowe spowodowane zwiększonym spożyciem tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL). Zbilansowana i różnorodna dieta chroni nas przed wystąpieniem niedoborów i/lub nadmiarów składników odżywczych, składników mineralnych lub witamin. Kilka przykładów:
  • Zmniejszona podaż witaminy C – osłabienie naczyń włosowatych, rozwój niedokrwistości, szkorbut,
  • Zwiększona podaż witaminy A – osłabienie, ból głowy, działanie teratogenne na płód,
  • Zwiększona podaż tłuszczu – nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, udary, zawały,
  • ↓Zmniejszona podaż białka –osłabienie, obrzęki, niedożywienie białkowo-energetyczne ‘kwashiorkor’
  • i wiele wiele innych.

Aby zaspokoić zapotrzebowania organizmu na wszystkie składniki odżywcze należy m.in.: spożywać różnorodne grupy produktów w odpowiednich ilościach (np. ryby minimum 2 razy w tygodniu, w tym raz ryba tłusta, produkty mleczne minimum 3 porcje na dzień), odpowiednio się nawadniać, unikać przetworzonej żywności i wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego oraz ograniczyć dodatek cukru i soli do potraw/napojów.

 

  1. Aktywność fizyczna – ruch jest niezbędny dla naszego zdrowia, a regularna aktywność fizyczna pomaga poprawić kondycję, zwiększyć siłę i masę mięśni i wpłynąć pozytywnie na cały organizm a przede wszystkim na układ krążenia i układ oddechowy. Według rekomendacji WHO osobom dorosłym (18-64 lata) zaleca się podejmowanie co najmniej 150 minut wysiłku o umiarkowanej intensywności tygodniowo lub 75 minut wysiłku o dużej intensywności. Współczesny styl życia milionów ludzi na świecie charakteryzuje sendentaryzm, czyli brak aktywności fizycznej, a badania populacyjne wskazują na stale pogarszające się wskaźniki poziomu aktywności fizycznej. Dlatego próbuj zwiększać swoją aktywność fizyczną. Liczy się każda zmiana – zamiana samochodu na rower, zapisanie się na zajęcia taneczne lub fitness, dalsze wyjście na spacer z psem lub wspólna aktywność fizyczna z rodziną.

 

  1. Woda – stanowi od 50% do aż 80% masy ciała, reguluje większość podstawowych funkcji naszego organizmu, a jej niedobór może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Nawet najbardziej dopasowana dieta do indywidualnych potrzeb pacjenta nie będzie skuteczna jeśli nie zadbamy o nawodnienie organizmu. Woda pełni ważną rolę w oczyszczeniu naszego organizmu z produktów przemiany materii oraz z toksyn. Małe dzieci powinny dziennie przyjmować około 1,5l,  a osoby dorosłe, młodzież  powinni dziennie przyjmować około 2 l płynów aby organizm mógł funkcjonować prawidłowo. Przy zwiększonej aktywności fizycznej powyżej 30 min należy zwiększyć ilość spożywany płynów dodatkowo o 0,7 – 1l.

 

  1. Odpowiednia długość snu – sen to czas, w którym nasze ciało i umysł regenerują się po dniu pełnym aktywności. Dlatego tak ważne jest, aby spać odpowiednią ilość godzin, aby ciało miało czas na powrót do dobrej formy jak również utrzymanie na odpowiednim poziomie masę ciała. Średni czas snu potrzebnego do regeneracji to 7-9 godzin. Odpowiednia ilość snu pozwoli Tobie na lepsze samopoczucie. Przeprowadzono badania w których wykazano, że osoby, które śpią krótko dokonują gorszych wyborów żywieniowych. A jak się wyspać? O to parę wskazówek:
  • Bardzo ważne zachowaj stałe godziny snu
  • Pamiętaj aby zachować odpowiednią temperaturę pomieszczenia (polecam wywietrzyć pomieszczenie przed snem)
  • Unikaj alkoholu przed snem i substancji pobudzających (zawierających kofeinę -kawa, herbata lub nikotynę - papierosy)
  • Nie bądź głodny i nie przejadaj się.

 

Pamiętaj, że zdrowy styl życia to suma wielu elementów, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zdrowe żywienie to przede wszystkim proste  oraz urozmaicone jedzenie oparte na świeżych, nieprzetworzonych produktach. Ważne podczas planowania swojej diety jest poznanie swojego ciała i jego potrzeb.

Wprowadzenie zmian żywieniowych w życie na pewno wpłynie pozytywnie na Wasze zdrowie i samopoczucie oraz pozwoli na zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób.

                                                                                                                                                                                   

                                                                                                                                                                                Izabela Damska Dietetyk 4OneMedica

 

 

 

CENTRUM

REHABILITACYJNO-MEDYCZNE

Regulamin organizacyjny

Polityka prywatności

ul. Sienkiewicza 1, Błonie

+48 662 880 673